"En iyisi organik" iddiasını ispatlayan bir veri yok...
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma, organik gıdaların böcek ilacı ve kimyasal takviyesi ile üretilen gıdalara göre daha sağlıklı olduğunu iddiasını destekleyen hiçbir kanıt bulunmadığını gösteriyor.
Çoğu insan organik gıdaların böcek ilacı ve kimyasallarla yetiştirilen gıdalara göre daha besleyici olduğu düşüncesiyle organik gıdalara normal gıdaların üç katından fazla ödüyor.
Fakat Dr. Susanne Bügel ve Kopenhag Üniversitesi İnsan Beslenmesi Bölümü’nden çalışma arkadaşlarının araştırması bu bulguyu destekleyen net bir verinin bulunmadığını belirtiyor.
Birinci çalışmada, hayvanlar iki mevsim boyunca üç farklı yetiştirme metoduyla yetiştirilen besinlerle beslenerek mineral ve eser miktar bulunan elementlerin seviyesi incelendi. Çalışma havuç, lahana, bezelye, elma ve patates gibi birçok ailenin alışveriş listesinde yer alan ürünleri içerdi.
Birinci yetiştirme yönteminde sebzeler lahana için organikliği onaylanmış böcek ilacı haricinde böcek ilacı bulundurmayan ve düşük miktarda yapı maddesi içeren hayvan gübresinde yetiştirildi. İkinci yetiştirme yöntemi düşük seviyede yapı maddesi içeren hayvan gübresi ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içerirken, son olarak üçüncü yöntem yüksek oranda yapı maddesi içeren gübre ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içeriyordu.
Ekinlerin komşu alanlarda aynı ya da benzer topraklarda, aynı dönemde yetiştirilerek aynı hava koşullarına maruz kalmaları sağlandı. Tüm ekinlerin hasat ve işlenme zamanları aynıydı. Organik olarak yetiştirilen sebzelerde ise organik toprak kullanıldı.
Hasat sonrası sonuçlarda temel ve eser miktar elementler bakımından üç farklı yöntemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı görüldü. Daha sonra organik ve geleneksel metodla yetiştirilenler ürünler iki yıl süresince hayvalara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve çıkışları ölçüldü. Bir kez daha sonuçlar ürünler nasıl yetitirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını gösterdi.
Dr. Bügel konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Beş ekin üzerinde çalışılan organik ve geleneksel yetiştirilme metodları arasında hiçbir sistematik farklılık tespit edilmedi; başka bir deyişle çalışma, organik gıdaların geleneksel yöntemle yetiştirilen gıdalara göre daha yüksek seviyede temel element içerdiği görüşünü desteklemiyor”.
Kimya Endüstrisi Derneği (Society of Chemical Industry – SCI)’ın Biyolojik Kaynaklar Grubu fahri sekreteri Dr. Alan Baylis ise şöyle ekledi: “Zararlı otları, böcekleri ve hastalıkları kontrol etmek için kullanılan modern ekin koruma kimyasalları detaylı testlere ve sıkı düzenlemelere tabi tutulmaktadır; doğal ve suni gübre içeren topraklar arasında kimyasal olarak bir farklılık bulunmuyor. Organik ekinler genellikle verimliliği düşürüyor, bu gıdaları karşılayabilenler için onları tüketmek bir yaşam tarzı tercihidir”.