Astım, kanser, diyabet gibi birçok hastalık, nefesteki bazı kimyasal bileşikler yoluyla kendilerini belli ediyor. Fakat bu bileşikleri fark edebilmek kolay değil. Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu iş için lazer kullanıyorlar. Eğer bu teknik geliştirilebilirse erken tanı olasılığı artacak ve hastalık teşhisleri daha isabetli ve hızlı yapılabilecek.
Kullanılan lazer tekniğinde hastanın ağzından çıkan havaya, değişik dalga boyundaki lazer ışınları gönderiliyor. Değişik dalga boyundaki ışınlar değişik bileşikleri etkiliyor ve bu bileşikler değişik renklerde ışın yayıyor. Araştırmacılar bu renklere bakarak hastanın nefesinde hangi bileşiklerin bulunduğunu anlayabiliyor.
Bu teknik, milyar tane molekül arasından birkaç molekülü ayırt edebiliyor.
Bazı hastalıkların nefeste değişik kimyasal bileşiklere sebep olduğu biliniyor. Astım hastalığı, nefeste karbonil sülfat, karbon monoksit, hidrojen peroksit ve nitrik oksit oluşmasına sebep oluyor. Şeker hastalığıysa şeker moleküllerinin nefeste oluşmasına yol açıyor.
2005 yılında lazerler hakkındaki çalışmalarıyla Nobel fizik ödülü alan John Hall, bu tekniğin çok ucuz ve zararsız bir teknik olduğunu belirtiyor. Yaygın şekilde piyasada kullanılabilecek bir cihaz yapıldığında bir el çantasına sığabilecek büyüklükte ve 30 – 50 bin dolar civarında olabileceğini söylüyor.